In deze zomerse Funky Friday ga ik wellicht voor een iets minder bekende funky game, die misschien niet heel erg op ritme speelt, maar waar wel een lekker ritme op de achtergrond speelt en waarvan ik de liedjes nog steeds mee kan neuriƫn. De game is super vrolijk en kleurrijk en past wat mij betreft perfect bij de zomer. Ik heb het namelijk over LocoRoco!

De eerste LocoRoco was een release voor de PlayStation Portable in 2006, achttien jaar geleden dus! Je stuurt een geel fluffy gelatineachtige balletje dat andere gele LocoRoco absorbeert. Geen zorgen, dat is de bedoeling! De planeet waar de LocoRoco en hun vrienden de MuiMui leven wordt overgenomen door de Moja Troop. Dat willen we natuurlijk niet. Door de rol van de planeet aan te nemen en het scherm te kantelen moest je zoveel mogelijk LocoRoco verzamelen, word je steeds groter en kun je nieuwe hoogtes bereiken, letterlijk en figuurlijk. Ook kun je ze weer opsplitsen als je door kleine kiertjes moet. Ieder level zit vol met kleine puzzeltjes, gekke obstakels, glijbanen, windturbines en andere gekke toestanden. Ondertussen zingen de LocoRoco vrolijk mee op de melodie en hoe meer LocoRoco je vindt, hoe meer er meezingen. Gezellig toch?

Ik vond de game in ieder geval heel verslavend en echt niet makkelijk. Zo klinkt het in beginsel wel, maar er zitten lastige obstakels tussen die maar moeilijk te bereiken zijn. Gezien het succes van de eerste werd het in 2007 mogelijk om met LocoRoco Cocoreccho op de PlayStation 3 te spelen. Met een vlinder probeer je andere LocoRoco wakker te maken en zo zoveel mogelijk LocoRoco te verzamelen voor een groter bereik in hetzelfde level. Duidelijk minder spannend, wel nog net zo vrolijk en schattig. LocoRoco 2 kwam in 2008 naar de PlayStation Portable. Met dezelfde mechanics als LocoRoco moest je het scherm kantelen om de LocoRoco te navigeren. Dan is er nog LocoRoco Midnight Carnival, een spin-off met een Halloween thema. Deze game was duidelijk minder succesvol dan de voorgangers.

Behalve het verzamelen van gele LocoRoco zijn er ook andere kleuren om te verzamelen die allemaal wat andere stemmen hebben. De liedjes de ze zingen zijn ontzettend catchy en maker Tsutomu Kouno wilde gaan voor een zelfverzonnen taal om zo talen van over de hele wereld aan te kunnen spreken. De soundtrack staat ook op Spotify, mocht je behoefte hebben een een goede oorwurm.

Alle games (met uitzondering van Cocoreccho) hebben inmiddels een remastered versie gekregen en zijn digitaal verkrijgbaar in de PlayStation Store. Persoonlijk vind ik de PSP-versies toch wel heel charmant en hebben we voor de zomervakantie de PSP weer aan de lader gehangen en de discs afgestoft. Een heerlijke game voor op de achterbank of voor rust- en regenachtige dagen tijdens de vakantie.

LocoRoco is een klassieker, maar lang niet bij iedereen bekend. Daarom een aanrader voor iedereen die van vrolijke muziek, ritme, oorwurmen, puzzels en wholesome content houdt. Leuk voor de vakantie, maar ook daarna. Leuk voor op een klein scherm met PSP mechanics (mocht je deze hebben), maar ook leuk op het grote scherm op een PlayStation 4 of 5 met een remastered editie. Dus hup, in de benen en fix LocoRoco voor een van je PlayStation schermen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.