Steeds meer games worden verfilmd en afhankelijk van de game is dat een goede of een minder goede keuze. Er zijn natuurlijk games die van zichzelf al bijna een film zijn, maar er zijn ook games waar wat meer creativiteit nodig is om er een film van te kunnen maken. Om de release van Tomb Raider: The Legend of Lara Croft te vieren, hebben we hier een overzicht van een aantal goede (en slechte) films en series die op games gebaseerd zijn.

Tron

Laten we beginnen met een van de oudste films in deze lijst, Tron (1982). Tron ontstond toen Steven Lisberger (regisseur) Pong zag en in de ban raakte van games. Daar moest een film van komen, maar een film maken over Pong is natuurlijk niet echt interessant. Daarom is Tron natuurlijk ook een stuk spannender… Computerprogrammeur Kevin Flynn (Jeff Bridges) ontwerpt na werktijd op de bedrijfscomputer zijn eigen game en droomt ervan om zijn eigen bedrijf te kunnen starten in de gameindustrie. Als een collega van Flynn er vandoor gaat met zijn ontwerp krijgt deze collega natuurlijk alle lof. Dat laat Flynn natuurlijk niet gebeuren, dus wil hij zijn collega ontmaskeren, alleen gaat dat niet zonder slag of stoot. Flynn wordt gedigitaliseerd en de mainframe ingesleurd en komt in contact met het programma Tron. Samen proberen ze te voorkomen dat de mainframe alles overneemt en andere programma’s geen kans meer geeft. Helder, toch? De film was in eerste instantie niet zo’n succes, maar is inmiddels een heuse cultfilm geworden. Lisberger wilde vooral een ander licht schijnen op de gamewereld, zodat een breder publiek geïnteresseerd zou raken. In 2010 kwam er nog een vervolg, Tron: Legacy, maar ook deze was niet zo’n groot succes. Goed, het is dan wel niet echt een verfilmde game, maar toch zeker noemenswaardig.

Tetris

Bron: Apple

Dan door naar het volgende oudje in de lijst, Tetris! Iedereen kent de zenuwslopende game waarin blokken in verschillende vormen naar beneden In 2023 kreeg deze klassieker zijn eigen film, over het verhaal achter het publiceren van Tetris. De film speelt zich af in de jaren tachtig en we kijken mee met Henk Rogers (gespeeld door Taron Egerton) die Tetris graag naar het grote publiek wil brengen als hij er op een computerbeurs mee in aanraking komt. De film is misschien wat gedramatiseerd, maar in grote lijnen klopt het verhaal met de werkelijkheid. De Sovjet-Unie was niet happig op invloeden vanuit het westen, maar aangezien we de game allemaal kennen en misschien wel in onze handen hebben gehad, weten we al hoe deze film afloopt. Toby Jones heeft ook weer een heel erg Toby Jones-achtige rol en verder doen er niet erg grote namen mee. Dat maakt een film soms juist een stuk fijner om naar te kijken. Ik vind de film in ieder geval heel vermakelijk en ik vind Taron Egerton sowieso heerlijk om naar te kijken.

Wreck it Ralph / Ralph Breaks the Internet 

In Wreck it Ralph en opvolger Ralph Breaks the Internet staat de gelijknamige fictieve game centraal. Wreck it Ralph is een arcade game met Ralph in de hoofdrol. Hij heeft het echter wel gehad met altijd maar de slechterik zijn en besluit er iets aan te gaan doen. Er komen heel wat bekende gamepersonages voorbij, zoals Q*bert, Pac-Man en spookjes, Bowser en nog veel meer. Niet echt gebaseerd op een bestaande game, maar wel vol met toffe game referenties.

The Last of Us

Hier hoeven we volgens mij niet veel over te zeggen. En zo wel, check even alle The Last of Us artikelen van Lisa! Oké, heel kort dan. De serie van The Last of Us is gebaseerd op de eerste game en heeft het verhaal keurig overgenomen. Ze kunnen natuurlijk niet alles in zo’n serie proppen (en ik zal eerlijk toegeven dat ik zo’n schijterd ben dat ik de game niet helemaal heb gespeeld), maar ik heb me laten vertellen dat er heel veel herkenbare en mooie momenten uit de game ook in de serie zitten.

Minecraft

Goed. Er was een tijdje terug een interactieve Netflix productie, die bij mijn kinderen best in de smaak is gevallen. Geen hoogstandje, wel geinig. De trailer van de toekomstige film gaf me echter kippenvel en dat bedoel ik niet positief. Ik geloof dat mijn gezicht steeds zuurder ging staan en dat Jack Black er weer in zit doet me ook geen deugd. Vast een hele aardige vent, maar kunnen ze ook een keer iemand anders kiezen? De film staat op de planning voor 2025. Mocht je de trailer nog niet gezien hebben, zie hier!

Resident Evil

We laten Minecraft even voor wat het is en stappen over naar iets waar ik op een positieve manier kippenvel van kreeg. Ik heb de games nooit gespeeld, maar ik vond de films wel heel erg vet. De zes films (2002 – 2017) vertelden het verhaal van onder andere Alice, gespeeld door Mila Jovovic. Dit verhaal kwam in 2017 tot een einde met Resident Evil: The Final Chapter. Toch kwam er nog een verrassing uit de hoge hoed, toen in 2021 Resident Evil: Welcome to Raccoon City in de bioscoop kwam. De film kreeg gemengde reviews en ik hoop stiekem dat het daarmee dan ook wel klaar is. Soms moet je gewoon stoppen, hoe goed zo’n franchise ook loopt.

Silent Hill

Nog eentje waar ik kippenvel en nachtmerries van heb gehad, Silent Hill. Ook deze games heb ik niet gespeeld en dat is maar goed ook. De film was echt bizar creepy, maar heb ik toch vaak gekeken. Moest ook wel, want ik had hem gehuurd bij de videotheek (jawel…), dus dan knal je die film er zo vaak mogelijk in in een korte tijd. Heel vet, heel creepy.

Pixels

Voordat we afsluiten nog even een film die wat mij betreft echt underrated is en te weinig aandacht heeft gehad. In Pixels ontstaat er een groot misverstand als aliens video-opnames van oude arcade games zien als een oorlogsverklaring. Ze besluiten de vorm aan te nemen van allemaal gamepersonages en vallen de aarde aan. Het slaat inderdaad nergens op, maar de film is wel echt leuk! Het is in ieder geval een heel vermakelijke film voor een avond op de bank. Wij vonden het ook erg leuk om te proberen alle cameo’s te herkennen.

Tomb Raider

Dan moeten we natuurlijk wel afsluiten met de aanleiding tot het artikel, Tomb Raider. Toen Lara Croft: Tomb Raider in 2001 in de bioscoop kwam wilde ik zo graag Angelina Jolie zijn. Of, nou ja, Lara Croft. Met een lange staart, vlechter erin en gewoon badass zijn. Deze vrouw was zo tof! Het vervolg, Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life uit 2003 was al een stuk minder populair. In 2018 deden ze pas weer een poging. Dit keer met Alicia Vikander in de hoofdrol. Tomb Raider was helaas ook toen niet heel erg in trek. Vermakelijk, maar niet bijzonder. Nu is het tijd voor de animatieserie om het over te nemen. De serie speelt zich af na het verhaal van de drie reboot games van 2013 tot 2018. De stijl is wel tof en ik vind Hayley Atwell (Peggy Carter in de Marvel Cinematic Universe) ook een toffe casting als Lara Croft. Ik hoop dat de animatie serie die vanaf 10 oktober op Netflix te zien is meer succes heeft dan haar voorgangers.

Er zijn natuurlijk nog veel meer films en series die we nog niet hebben genoemd. Prince of Persia: The Sands of Time, The Super Mario Bros. Movie, Sonic the Hedgehog enzovoort. Misschien maken we nog weer eens een lijstje. Hebben jullie nog leuke aanvullingen voor ons?

One Comment on “Tomb Raider en andere game-gerelateerde films en series”

  1. Mooie lijst, Alena! Zelf had ik DOOM (2005) ook zeker nog toegevoegd – beetje fout, maar wel heel vermakelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.