Dit is voor mij de eerste review voor Female Gamers. Deze gaat over FIFA Football voor de PlayStation Vita. FIFA is één van de bekendste voetbalspellen als we het over voetbalspellen hebben. FIFA heeft lang gevochten tegen PES (Pro Evolution Soccer) om de beste voetbal game op de markt te worden. Dus de verwachtingen zijn altijd zeer hoog bij een nieuwe FIFA game.

Mijn verwachting van deze game was dus redelijk hoog. Ik ben een grote fan van de hele FIFA serie. Ik speel FIFA als sinds ik een Xbox 360 heb en kon niet wachten om hem ook te proberen op de Vita. Kijken of ze leuke extraatjes hebben toegevoegd en of hij lekker speelt als op mijn console. Mijn eerste FIFA was FIFA 2010. Ik heb ’10, ’11 en ‘12 gespeeld. Ook speel ik Ultimate team en heb ik FIFA Street 3.

Nu wordt het tijd om met deze FIFA te beginnen. Bij het starten van het spel na de standaard intro, die ik al duizenden keren heb gezien op de Xbox, voorbij geskipt te zijn komen we in de oude vertrouwde Arena van FIFA Football.

Wel is het een speciale arena de Oceanic Arena die er heel netjes uitziet. Goed moment om het over de graphics te hebben. Ik was bijzonder verbaasd hoe dicht de graphics komen bij die van de console. Oké, het ligt niet één op één maar ze hebben de graphics zeker niet hoeven verlagen. Voor een handheld ziet het er echt goed uit. In de arena oefen je de hoek schoppen, vrije trappen en het mikken op het doel. Je staat één op één in de arena tegen de keeper. Je begint als Kaka (Real Madrid). Zo oefen je met Kaka één op één. Ook kun je een echte match spelen, elf tegen elf.

Vanuit de arena, druk je op start en ga je naar het mega menu. Het meeste kennen we al van FIFA 12. Je kunt kiezen uit de volgende keuzes: Aftrap: – Oefenwedstrijd – Speel als Prof : speler – Speel als Prof: doelmanSpeltypen: – Speltype Carriere – Toernooi of eigen toernooiOnline Speltype : – 1-tegen-1 – Vriendencompetities – Wedstrijdlobby’s – Mijn online voetbalVirtuele Prof: – Verdiensten – Prof BewerkenAanpassen: – Instellingen – Teams bewerken – Spelers – Arena-opties – EA sport traxMijn Spel: – Profiel – Credits – Tips en hintsDat zijn de standaard dingetjes die je wel kan verwachten bij een FIFA game.

Nu zal ik wat gaan vertellen over de gametype Virtuele Prof. In deze types heb je de keuze uit drie opties. Speel je als speler, als manager of als beide. Ik heb in dit geval gekozen om als speler te spelen, want ik ben niet zo’n ster in het manager mode gedeelte van welke FIFA game dan ook. Zodra je gekozen hebt mag je je eigen prof speler gaan aanmaken. Je hebt een heel menu om jezelf zo goed mogelijk na te kunnen maken. Je kan kiezen wat er op de achterkant van je shirt komt te staan, je achternaam veranderen naar een bijnaam en mag je je eigen rugnummer kiezen. Tot slot kies je je positie.

Ga je als keeper, verdediger of aanvaller? Daarna ga je kiezen bij welke club je de carrière wilt gaan spelen. Ik heb gekozen voor de Engelse voetbalclub Swansea City en de positie spits. Door wedstrijden te spelen kun je verdiensten vrijspelen. Bijvoorbeeld; extra uithoudingsvermogen, truckjes die je kunt doen met de of extra schietkracht of juist bal controle. Je behaalt deze door opdrachten uit te voeren. (Menu –> virtuele prof –> verdiensten). Denk hierbij aan geef tien lange passes, (train je pass). Hoe beter je word hoe meer interesse andere clubs in je krijgen. Zo kun je dus ook verkocht worden. Nu wat over de gameplay tijdens de virtuele prof. Als je een wedstrijd begint kun je er voor kiezen om alleen je virtuele prof te besturen of het hele team. Als je er voor kiest alleen je eigen prof te besturen moet je zoveel mogelijk proberen vrij te lopen, terug te komen met de bal of jezelf op het juiste moment vrij te zetten om een bal aan te nemen. Het is even een leuke uitdaging om zo te spelen, maar als gevorderde FIFA speler ga ik me snel irriteren aan domme voorzetten en missers van de computer. Ik speel liever als het hele team. Je mag zelf geen wissels maken of van tactiek veranderen, dit doet de computer, maar het is wel leuker om wat meer te spelen.

Je eerste drie virtuele prof wedstrijden zijn vriendschappelijk. Deze waren vrij lastig om te winnen. Het zijn zware teams en die laten je flink zweten. Daarna ga je naar het normale seizoen. Veel wedstrijden spelen om hoger op te komen in het klassement en probeer maar eens een seizoen te winnen. Online is het zelfde als je gewend bent van FIFA. Één op één tegen een andere online speler. Hier valt me op dat de graphics hier wel iets lager zijn. Ook speelt het best lekker als je tegenspeler geen trage verbinding heeft. De besturing De besturing is vergelijkbaar met de besturing op een console, behalve dat je op de PlayStation Vita twee leuke extraatjes hebt. Het touch screen en de touch pad op de achterkant. Het idee is hier heel goed uitgewerkt. Met de achter touch pad kun heel goed op de goal schieten. Het is even wennen, maar als je er gewent aan raakt kun je er extra leuke dingen mee doen. Het touch screen vind ik wel fijn, maar deze is lastiger te bedienen als je eigenlijk je vingers op de knoppen wilt houden. Je kunt er wel hele strakke passes mee maken. Verder zijn de controles zoals te verwachten op een Xbox 360 of PlayStation 3. X voor passen, O voor schieten en vierkantje voor een hoge zet. Als FIFA speler kun je gelijk aan de slag. Mijn Mening:FIFA Football is zeker de moeite waard om eens te bekijken als je van voetbal games houd. EA heeft duidelijk geprobeerd de ervaring van de Consoles naar de PS Vita te brengen en naar mijn mening is dat heel goed gelukt. De grapics zijn super en het geluid is heel goed. Mijn enige minpunt is de taal van het commentaar. Ik zit opgescheept met stom Nederlands en irriteer me dood aan Youri Mulder en Evert ten Napel. Geef mij maar Engels commentaar! Wel kan ik het commentaar uitzetten, maar ik heb het nog niet naar Engels kunnen veranderen. Ik vond het echt een leuke game met een goede levensduur. Ik ga er zeker meer tijd in steken. Zeker op vakantie als je je Xbox niet in je broekzak kan meenemen. Mijn score:Gameplay 7,5/10Fun 8/10Levensduur 9/10Graphics 8,5/10Originaliteit 7,5/10Totaal door de reviewer: 8,1Bedankt Devillien voor deze review.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.