Wanneer je een horror game wilt spelen kan je de Resident Evil games niet opzij laten liggen. Deze games naast de films waarin Milla Jovovich perfect de rol van Alice op zich neemt, zijn een van de griezeligste die er zijn. Het succes achter deze serie heeft ervoor gezorgd dat Capcom Resident Evil Origins Collection heeft uitgebracht en daar ging ik even goed voor zitten.

Terwijl ik bij een andere Resident Evil de steun van een van mijn vaste game maatjes, Heather, had moet ik deze helaas alleen spelen. De game is alleen te spelen in single-player modus. De Resident Evil Origins Collection bevat de Resident Evil HD-remaster uit 2015 en de Resident Evil Zero HD-remaster uit 2016. Twee games dus die vele Resident Evil fans eerder hebben gespeeld in de originele versie in de jaren 90.  Dat is dus even 20 jaar geleden. Sommige gamers onder ons gaan nu pas aan de slag met dit deel van Resident Evil en zullen wellicht even moeten wennen. Voor mij was het even heerlijk puzzelen en griezelen.

img_resident_evil_origins_01
Ik start de game met Resident Evil Zero. Je begint met het S.T.A.R.S. team in een trein en als Rebecca ga je verder en je ziet dat de hele trein gevuld is met dode mensen. Alsof dit nog niet genoeg is loopt er ook een gevaarlijke moordenaar rond. Later kom je erachter dat hij, Billy Coen,  eigenlijk hetzelfde wilt als jij uit de trein ontsnappen en het mysterie oplossen. Terwijl je op onderzoek uit gaat in de trein naar aanwijzingen staan de dode passagiers op met een doel jou een toontje lager te laten zingen. Alsof deze griezels nog niet eng genoeg zijn zitten er ook een aantal slijmerige propjes die rond glibberen om jouw bloed te verzamelen.

Je kan met zowel Rebecca als Billy spelen en dit is voor sommige puzzels binnen de game ook echt nodig. Er zijn een aantal puzzels waarbij het best wel wat handigheid vergt om het op te lossen. Omdat je zowel Rebecca als Billy kan besturen heb je de mogelijkheid om beide een verschillende rol te geven. Zo kan je de A.I. instellen dat deze aanvallend samenwerkt of meer op medisch gebied ondersteund. Soms werkt de A.I. minder fijn mee als ik gehoopt had maar dat is voornamelijk met puzzels. Tijdens het vechten heb ik best veel aan mijn virtuele maatje.

img_resident_evil_origins_03
In de tweede game die in het pakketje zit Resident Evil HD-remaster wandel je rond in een oud landhuis. Je S.T.A.R.S. alfa team is op zoek naar het Bravo team. Schrikmomenten hier bestaan uit de aanvallen van die vreselijke honden, cerberus. Je speelt als Jill of Chris en terwijl je in het landhuis op zoek gaat naar het andere team. Terwijl je de kamers doorzoekt vind je hier en daar een val en zijn er wederom wandelende doden die graag een hapje uit je nemen. Maar helaas zijn er ook flink wat gemuteerde dieren te vinden die minder aaibaar zijn dan voorheen. Je gaat op zoek naar het laboratorium van Umbrella.

img_resident_evil_origins_02
Ook dit deel zit vol met puzzels en die zijn soms behoorlijk pittig. Je moet echt je speurneus gebruiken om het antwoord te vinden. Je inventaris vul je dan ook langzaam maar zeker met mogelijke aanwijzingen. Bij mij zorgt dit ervoor dat ik als een soort hamsteraar mijn inventory vul met dingen die ik mogelijk nodig heb. Je hebt diezelfde inventory ook nodig voor je wapens, ammunitie, planten voor health en inktlint om je game te kunnen opslaan. Waar is toch die spreuk van Hermione die je tas magisch groter maakt!

Grafisch gezien zijn beide games een beetje opgepoetst. Hierin moet je niet verwachten dat je een game gaat spelen die helemaal opnieuw gemaakt is en grafisch er tip top uit ziet. Nee hoewel de omgeving vaak wel mooi eruit ziet vind ik de glans soms een beetje storend. De camera van de game vind ik soms heel erg irritant. Dan ben je naar voren aan het lopen en ineens draait de camera en moet je de besturing erop aanpassen. Uiteindelijk went dit wel maar in het begin is het vooral vervelend. Om het griezeleffect wel weer optimaal te houden heb je veel close-up beelden die je lekker doen gruwelen.

img_resident_evil_origins_04
Ondanks dat de game ontzettend griezelig is en je zo nu en dan flink moet vechten met hulp van je virtuele teamgenoot is de game niet ontzettend pittig om te spelen. De puzzels maken de game wat lastiger. Zo kan je soms echt voor een raadsel staan terwijl het antwoord voor je ligt. Ik heb heel wat keren heen en weer gelopen en stiekem voorbij een aanwijzing gelopen. Maar dat ligt vast aan de soms donkere hoeken, nee het is echt een kwestie van even goed kijken. Dit doe je dan wel een beetje met een verhoogde hartslag want die rothonden zijn ook nog in de buurt naast de zombies en ander griezelgespuis.

Sam’s conclusie:review_cijfer_7.5
Heb je de games nog niet gespeeld en ben je toch wel benieuwd dan is het zeker een aanrader. Ook voor de Resident Evil fan moet deze netjes in de kast staan om de collectie gewoon compleet te houden. Hou er rekening mee dat je grafisch gezien wellicht niet over de top prachtige beelden krijgt. Je hebt met deze editie twee griezelige games voor een erg zacht prijsje.

+ Twee games voor een zacht prijsje
+ Ontzettend griezelig

– Grafisch gezien niet ontzettend bijzonder
– Irritante camerabesturing

Kopen als je: graag wilt griezelen en niet terugdeinst voor flink wat scarejumps.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.