The Rock, The Undertaker, Kane, Stone Cold, Jericho, allemaal komen ze met een vette intro op. Dus ik wilde van de gelegenheid gebruik maken om in deze intro zelf vet op te komen, maar daar was de intro te kort en de opkomst te lang voor.
Dus… Laten we maar meteen straight to the point komen. Mannen. Vaak twee maar soms ook zes of meer, gekleed in te strakke kleding, te kleine broekjes, en vaak met ontbloot boven lichaam, worstelend in een ring. Nu zou je denken, dat is niet echt mannelijk om naar te kijken, maar integendeel! WrestleMania heeft in de bijna dertig (!) jaar dat het bestaat menig man voor de buis en in de arena’s gekregen om naar deze spierbonken en grote voorbeelden voor velen te kijken. Het is super Amerikaans en super entertaining, tenminste als je er van houdt. Veel mannen dromen er van om zelf in een broekje, strakker dan een Speedo in de ring te staan en voor tienduizend man de strijd aan te gaan met een eveneens gespierde man. Homo fobisch Amerika blijft mij verbazen, enfin, voor alle mannen (en vrouwen) met deze droom, die waarschijnlijk nooit werkelijkheid zal worden, is er nu WWE W2k14. Veilig vanuit je luie stoel de stoere vent of dame uithangen. Uiteraard krijg je a la Jackass van tevoren de waarschuwing DON’T TRY THIS AT HOME te zien, maar er zijn altijd apen die dit soort dingen negeren, getuige het internet en voornamelijk, Youtube.


Vroeger heb ik persoonlijk veel WrestleMania gekeken in de tijd van de Hardy Boyz (die helaas ontbreken in deze game), en ja, ik zag mijzelf ook wel als een vrouwelijke Tarzan in de ring staan. Deze droom heb ik niet meer, maar de oude fascinatie voor de ‘sport’ komt wel weer naar boven drijven bij het zien van alle bekende worstelaars in de game. Maar goed, WWE W2k14, waar zal ik beginnen. Laat ik maar beginnen bij het feit dat wanneer je op ‘play’ drukt, het absoluut niet vanzelfsprekend is dat je ook meteen Leg Sweeps, Turnbuckle Thrusts en Big Splash’s kan uitvoeren op je tegenstander. Eerst moet je aangeven of je 1vs1, 2vs2, 6 man, Triple Threat, Fatal 4 Way, Handicap, Tournament of Speciality wilt spelen. En dan kun je gaan? Nope! Dan moet je nog aangeven wat voor soort match je wilt spelen, Normal, Extreme Rules, Ladder, Last Man Standing, I Quit, Hell in a Cell, Iron Man of Inferno. En dan kun je gaan?! Nope! Dan moet je nog aangeven hoeveel finishers je uitgekozen worstelaar mag hebben, 1, 2, 3, of oneindig veel. En dan ga je?! NOPE! Dan moet je nog even een arena type uitkiezen, en match regels bedenken. En dan gaan we eindelijk?! Ja, dan gaan we eindelijk.


En hoe! We beginnen natuurlijk bij de intro van je favoriete worstelaar, elk met eigen intro moves, intro film en intro muziek. Dit kun je overigens ook allemaal aanpassen en veranderen als je wilt, maar ja, na alle rompslomp om gewoon te kunnen beginnen, zeg ik, dikke vinger. De karakters lijken niet echt sprekend op onze werkelijke helden. Het publiek ziet er wat eng uit maar houd wel de borden met juiste namen omhoog. Zodra je man, vrouw, of mannen/vrouwen, in de ring staan moet de tegenpartij nog opkomen met alle toeters en bellen en gelukkig kun je de intro’s overslaan. Als je niet van intro’s houdt, zou ik in elk geval niet aangeven dat je teams per persoon opkomen.


De match zelf. De worstelaars lopen wat houterig naar de ring toe waarna ze de ring in glijden of springen. En na het startsein mogen ze los gaan. Naast de worstelaars is er uiteraard ook een scheidsrechter in de ring die vooral niet in de weg probeert te lopen maar hierdoor vaak al wegrennend met de rug naar de worstelaars toe staat. Ook lopen de worstelaars af en toe door de scheidsrechter heen. De worstelaars lopen soms wat tegen elkaar aan, en wanneer ze een move willen maken verplaatsen ze zich met een lichtsnelheid van heb ik jou daar opeens in de juiste positie om in de startpositie voor de move te komen. Verder worden de worstelaars bij moves waarbij ze in de ringtouwen moeten hangen of liggen nogal vaak doorboord door deze touwen. Ook gaat er soms een hoofd door de ringpalen heen al dan niet per ongeluk.


Er wordt niet aangegeven wie aan de winnende hand is, ook heb je bij de meeste match stijlen geen health of andere bars (op een paar speciale matches na). Bij matches als Ladder is het wel duidelijk wie er aan de winnende hand is, namelijk de persoon die met zijn of haar gespierde lichaam bovenop een keukentrapje staat en een koffertje met geld van het plafond probeert te trekken, maar bij andere matches is het vaak minder duidelijk. Je worstelaar wordt wel moe en na een paar keer te zijn besprongen door de tegenstander en krijgt ook meer moeite met weer overeind komen. Bij de meeste matches word wel aangegeven hoeveel tijd je nog hebt.


Een optie in de game die ik wel leuk vind is 30 Years WrestleMania. Na een introfilmpje met 30 jaar echte beelden uit de sport kun je bekende matches van door de jaren heen naspelen, te beginnen met de matches in de tijd van Hulk Hogan. Je ziet in welke show de match gespeeld werd, de datum, locatie, natuurlijk de worstelaars en het soort match. Er zijn in totaal 45 matches. Helaas zijn ook hier de graphics weer horror maar voor de (zoals Kees Tol dit zou zeggen) lovehebbers is het wel een leuke blast to the past.


Je kunt je matches en teams volledig customizen. Van special moves, entree, muziek, arena’s story, wie je in je team wilt, wat hun tag team moves zijn, wat hun team naam is, etc, etc, etc. Ook kun je de attributes, abilities, finishes, hit point ratios, crowd reaction en attire/kostuums helemaal naar je eigen wensen invullen. Jammer is alleen dat al je harde werk en zorgvuldig samengestelde helden en teams uiteindelijk niet goed uit de verf komen in de game zelf.


Dit is echt een dikke vette teleurstelling aan de game, de bewegingen en graphics zijn echt gewoon bagger, en dat is heel jammer want met de grafische mogelijkheden van deze tijd hadden ze er heel wat meer van kunnen maken. De customize opties zijn eindeloos, maar waarom zou je uren in je team of superstar steken als het uiteindelijke doel zo slecht van kwaliteit is? Worstelen is soms pijnlijk, maar deze game is ook pijnlijk. Een gevalletje, don’t try this at home.

 

Heathers Score:Gameplay: 6/10

Fun: 6/10
Levensduur: 6/10
Graphics: 3/10
Originaliteit: 5/10
Totaalscore volgens reviewer: 5.2

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.