Het gaat goed met de Europese game-industrie! Voor het tweede jaar op rij, is er sprake van een stijging van 5% en daarmee is de totale omzet gestegen naar € 25,7 miljard. Dit blijkt uit cijfers die door Ipsos zijn geleverd, in opdracht van Video Games Europe.

De cijfers zijn afgkomstig uit rapporten van gametrack, Games Sales Data (GSD) en de European Games Developer Federation (EGDF). Vergeleken met 2022 vertaalt dit zich dus in een stijging van 5%, net als het jaar daarvoor.

Hoewel de fysieke omzet van games daalde naar 15% (tegenover 17% in 2022), steeg de digitale omzet naar 85% (tegenover 84% in 2022). Dit benadrukt de reeds ingezette verschuiving naar digitale verkoop in de game-industrie. De meeste omzet werd behaald op zowel consoles als smartphones & tablets, waarbij elk platform afzonderlijk verantwoordelijk was voor 41% van de totale omzet in Europa. De verkoop via pc was goed voor 14% van de omzet, terwijl streaming en on-demand samen slechts 3% van de totale inkomsten opleverden.

“Als VGFN zetten we ons in voor een gezond ecosysteem binnen de Nederlandse game-industrie. We zijn trots op de groeiende diversiteit van gamers en de impact die deze sector heeft op de economie en cultuur,” zegt Martijn Schenderling, algemeen directeur van Videogames Federatie Nederland (VGFN).

Meer dan de helft van de Europese bevolking tussen de 6 en 64 jaar besteedt een deel van hun vrije tijd aan het spelen van games, wat neerkomt op meer dan 124 miljoen mensen. Binnen deze groep is bijna 25% tussen de 45 en 64 jaar oud. Vrouwen vormen met 43,5% een aanzienlijk deel van de gamers (yes!!). In Europa is de gemiddelde leeftijd van gamers 31 jaar.

Ondanks dat in 2023 console- (56%) en pc-gaming (46%) populair bleven, werden games vooral gespeeld op smartphones of tablets (68%). Wel laat het gebruik van alle platformen een lichte daling zien ten opzichte van 2022. Verder spendeerden mensen in 2023 gemiddeld 8,9 uur per week aan het spelen van games, wat in vergelijking met de voorgaande 12 jaar consistent is gebleven. Ter vergelijking: mensen brachten 16,31 uur per week door op sociale media en 24 uur per week aan het kijken van televisie.

EA Sports FC 24 is de grote winnaar als best verkochte game in Europa, zo blijkt uit de cijfers. Ook Hogwarts Legacy heeft succes geboekt en bekleedt de tweede plaats. Opmerkelijk is dat Grand Theft Auto V, ondanks dat het al meer dan 10 jaar oud is, de derde plek inneemt op de lijst van best verkochte games.

Neem een kijkje hieronder voor de volledige lijst van best verkochte games in Europa in 2023:

  • EA Sports FC 24
  • Hogwarts Legacy
  • Grand Theft Auto V
  • FIFA 23
  • Call of Duty: Modern Warfare III
  • Diablo IV
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
  • Red Dead Redemption II
  • Super Mario Bros. Wonder
  • Spider-Man 2

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.