Ik ben me weer aan het klaarmaken voor onze reis deze zomervakantie. Dit keer reizen we in twee dagen en moeten we behoorlijk wat uren onderweg spenderen. Naast boeken, knutselspullen en ander speelgoed, nemen we ook altijd wat leuke games mee voor op de achterbank, zowel videogames als fysieke spellen!

Nintendo Switch tips

De meeste gamers met kinderen hebben wel een Nintendo Switch. Het is dé familievriendelijke console met een ruime keuze aan games voor alle leeftijden.

  1. Nintendo World Championships: NES Edition
    Een erg verslavende game met allerlei uitdagingen in klassieke NES games. Alles moet zo snel mogelijk om een zo hoogst mogelijke score te krijgen. Zo moet je een ladder opklimmen in een level van Donkey Kong of moet je een bepaalde hoeveelheid muntjes halen in een Mariolevel. De uitdagingen zijn over het algemeen vrij kort , waardoor je het heel makkelijk tussendoor kunt doen. Dus of je nu onderweg bent, een plaspauze hebt of gewoon thuis op de bank zit, een ideaal tussendoortje!
  2. Luigi’s Mansion 2 HD
    Wie wil er nou niet op spokenjacht met Luigi en zijn trouwe stofzuiger? Samen met Luigi moet je vele mansions bevrijden van spoken door puzzels op te lossen en opzoek te gaan naar geheimen. Luigi’s Mansion 2 HD is een goede game om lekker wat tijd in te steken. Misschien lekker voor regenachtige vakantiedagen of voor de afwisseling op de achterbank.
  3. LIMBO
    LIMBO is al een oudje, maar wel een hele goede game. De game is misschien niet heel lang, maar zorgt zeker wel voor vermaak. Of, nou ja, vermaak… Ik vond het best griezelig met al die spinnenpoten en andere enge schaduwen. In LIMBO speel je een jongen die zich zorgen maakt over het lot van zijn zus en daarom naar Limbo vertrekt om uit te zoeken wat er met zijn zus staat te gebeuren. De gehele game is in zwart-, wit- en grijstinten en dat maakt het juist zo spooky.
  4. Pixeljunk Monsters 2
    Persoonlijk ben ik meer fan van de eerste Pixeljunk Monsters, maar dit is een goed alternatief voor een nieuwe console. Pixeljunk Monsters 2 is een tower defense game, waarbij je als Tikiman torens moet bouwen om de hut te beschermen tegen monsters. De game kan solo, maar is ook met anderen te spelen. Nieuw in dit tweede deel is de mogelijkheid om close-up te spelen, in plaats van alleen maar top down.
  5. Untitled Goose Game
    Ja wie kent deze nou niet? Mocht je bij een van die mensen horen, Untitled Goose Game is een spel waarbij je een gans bent. Yup, een gans! Ik hou niet zo van ganzen, maar ik hou wel van deze game. Mijn kinderen trouwens ook. Het is een heerlijke game om gewoon een beetje mee aan te rommelen. Prima voor lollige taferelen, handig als je in een lange file staat!

Klassieker tips

Mocht je nou een wat meer klassieke handheld hebben, dan kun je natuurlijk ook voor een klassieke game gaan. Mocht je dus nog een oudje ergens hebben liggen, check dan vooral ook nog even online of in een fysieke gamewinkel of ze een van deze toppers hebben liggen.

  1. Patapon (PSP)
    Een heerlijke ritmegame met een goede dosis strategie en die ook zeker niet zomaar uitgespeeld is. Ik verkijk me altijd weer op de lengte van levels en op de lengte van de games in het algemeen. Je hebt de keuze drie verschillende delen en allemaal zijn ze eigenlijk wel goed. Patapon is een goede instapper, maar ook de andere twee delen spelen goed weg. Patapon 3 had wel erg veel extra opties waar ik aan het begin altijd wat van in de war raakte.
  2. The Legend of Zelda: Spirit Tracks (NDS)
    Eigenlijk zijn alle The Legend of Zelda games lekker om te spelen, maar Spirit Tracks is heir in huis al weer een tijd geleden en daarom kwam het zo bij me op. Daarnaast is mijn zoon gek op treinen, dus Spirit Tracks leek me wel een goede tip voor hem! The Legend of Zelda zorgt altijd voor vele uren vermaak in de vorm van gevechten, puzzels en verkennen. Een fijne klassieker dus, maar we voor de wat oudere spelers.
  3. Poochy & Yoshi’s Woolly World (3DS)
    Dan een game voor de jongere spelers op de (achter)bank. Poochy en Yoshi zijn een heerlijk duo in deze kleurrijke game vol met vrolijke muziekjes, leuke puzzels en uitdagende en toch behapbare levels. Yoshi doet het altijd goed bij ons thuis en samen met een gehaakt hondje is het helemaal compleet. Deze gaat dus ook mee in de tas en kan ik ook zeker aanraden voor ieder ander die een 3DS tot de beschikking heeft.
  4. Super Mario 3D Land (3DS)
    Nog een kindvriendelijke game die voor alle leeftijden leuk blijft. Regelmatig krijg ik nog een “maaaaam, wil je me even helpen? Het lukt me niet”. Ik geloof niet dat ik dat ooit heb afgeslagen, want het is toch fijn om soms Mario te spelen? En dan het liefst natuurlijk het hele level uitspelen, maar dat laten mijn kinderen niet toe. “Mag ik nu weer?” Gelukkig komen ze dan nog bij me voor verstopte sterren en “enge” eindbazen.
  5. Fat Princess (PSP)
    Ik geloof niet dat deze game heel bekend is, maar leuk is het wel! Misschien dat de terminologie niet meer van deze tijd is, maar goed, de game is ook niet van deze tijd. Fat Princess is een geestige game waarbij je jouw prinses zo vol mogelijk moet stoppen met taart, zodat het voor de tegenpartij lastiger wordt om haar te ontvoeren. Wat wil een mens nog meer?

Fysieke tips

Schermtijd is bij ons wel enigszins beperkt en bovendien gaat die batterij onderweg tot een keertje leeg. Dan is het ook goed om wat analoge alternatieven te hebben in de vorm van een kaartspelletje, reiseditie of compacte doos.

Clever Junior – 999 games
  1. Smart games
    Er zijn inmiddels heel wat smart games op de markt en gelukkig ook smart games die heel goed compact mee te nemen zijn. Ze passen makkelijk in een rugzak en sommige zelfs in je binnenzak! De bijbehorende boekjes met uitdagingen zorgen voor uren vermaak en hersenkrakers. Denk bijvoorbeeld aan IQ Fit, en IQ Circuit. Met 120 opdrachten variërend van makkelijk tot zeer uitdagend ben je zeker van een vakantie vol uitdagingen.
  2. Monopoly Deal
    Een goed compacte versie van het altijd voor ruzies zorgende Monopoly. Dit kaartspel is een stuk makkelijker mee te nemen op vakantie dan zo’n enorme doos met allemaal geld en huisjes die allemaal kwijtraken. Dat betekent trouwens niet dat er minder kans is op ruzie, want vastgoed verhandelen gaat nooit vriendelijk…
  3. Clever (Junior)
    Clever is een spel waarbij spelers tactisch en slim moeten nadenken over het gebruiken van de beschikbare dobbelstenen om zo zoveel mogelijk punten te scoren aan het einde van het spel. Naast de volwassen versie is er ook eentje voor kinderen. Deze is heel leuk en ook goed te doen voor in ons geval een zesjarige. Een paar keer oefenen en ze wist haarfijn hoe ze ons te slim af kon zijn. Mochten de invulkaarten voor Clever aan het eind van de vakantie op zijn, dan kun je gewoon weer nieuwe bestellen!
  4. Green Stories
    Je hebt natuurlijk verschillende versies van het Stories spel, maar Green Stories is een kindvriendelijke variant op de duistere verhalen van Black Stories. Een kaart geeft een soort raadsel die je moet zien op te lossen door het verhaal achter het raadsel te vormen. Ze zijn niet zozeer makkelijk, maar daardoor niet minder leuk om te fantaseren over alle mogelijke oplossingen. Er staat misschien maar één juiste oplossing op de kaart, maar we moedigen andere leuke verhalen ook altijd aan! Een tof spelletje, makkelijk om mee te nemen en het is heel makkelijk om in de auto samen te spelen zonder dat je van alles klaar hoeft te leggen of op hoeft te ruimen.
  5. Rory’s Story Cubes (verschillende versies)
    Rory’s Story Cubes is nog een leuke manier om ruimte te geven aan fantasie van jezelf en van je kinderen. Er zijn verschillende doosjes beschikbaar met dobbelstenen in een bepaald thema of wat meer algemene afbeeldingen. Zo is er bijvoorbeeld een doosje met Harry Potter cubes, Star Wars cubes of kun je kiezen voor bijvoorbeeld Voyages. Mooi voor onderweg, ‘s ochtends aan de ontbijttafel of ‘s avonds bij het kampvuur (of zaklamplicht).

Hopelijk heb je zo weer wat leuke tips voor de vakantie. Of je nu op reis gaat of gewoon thuis blijft, het is altijd goed om wat nieuws te proberen! We wensen jullie allemaal een hele fijne vakantie toe met hopelijk een heleboel speelplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.