Kleien, als kind was je er waarschijnlijk gek op, maar waarom zijn we er eigenlijk mee gestopt? Tegenwoordig zijn er zulke bijzondere dingen te maken met klei. Voor ons als volwassenen (ook leuk voor kinderen!) bestaat er ook FIMO klei. FIMO is een speciale klei die hard wordt na het afbakken. In huishoudfolie blijft het eeuwig goed en als je een bepaalde kleur niet in huis hebt meng je het toch zelf? Het werd dus hoog nodig tijd om deze bijzondere klei te proberen voor in onze kerstboom. Geeky items in plaats van kerstballen!
Om te beginnen de benodigdheden. Schrik niet van wat je allemaal op de afbeelding ziet, niet alles is nodig maar misschien wel handig. Ten eerste heb je FIMO klei nodig. Deze klei is bij de meeste hobbyzaken wel te koop en in heel veel kleuren verkrijgbaar, er bestaat zelfs glow in the dark klei! Verder zijn een paar tangetjes handig en metalen oogjes om in het werk te steken (zodat je ze hieraan op kan hangen).
Kortom, wat je écht nodig bent:
* FIMO klei €2,20 per pakje, €19,95 voor een hele set (Pipoos)
* Tangetjes
* Metalen oogjes
* Oven om de klei in af te bakken
* Aluminiumfolie
* Huishoudfolie
Wat verder handig kan zijn:
Spatels en andere gereedschappen voor boetseren (satéprikkers, mesjes en andere voorwerpen werken ook prima)
Latex handschoenen of wattenstaafjes en een potje met alcohol van de drogist (tegen vingerafdrukken, maar niet noodzakelijk)
Als je eenmaal je tafel bedekt hebt is het tijd om te kleien. Om eventjes gevoel te krijgen voor de klei en hoe makkelijk dit te boetseren zou zijn ben ik begonnen met de staf van Sly Cooper, een vrij simpel design leek mij. De FIMO klei voelt in het begin hard aan en door veel te kneden zal deze steeds zachter worden. Met een stuk van de bruine kleur heb ik eerst een bol gemaakt tussen mijn handen, voordat ik deze heb uitgerold over het werkblad. Ik moet zeggen dat veel boetseerwerk prettiger is zonder latex handschoenen of spatels.
Voor het gele uiteinde is ook een klein beetje klei voldoende. Eventjes een balletje van rollen en daarna plat drukken en om de staf vouwen.
Met hetzelfde geel heb ik wederom een balletje gedraaid tussen mijn handen en daarna uitgerold tot een lange rol. Daarna heb ik deze rol een beetje vierkant proberen te drukken tegen het werkblad. De staf heeft namelijk op het uiteinde een paar randen die ik graag als detail wou proberen te verwerken. De gele sliert druk je gemakkelijk in de juiste vorm en duw je vervolgens tegen de bruine staf aan.
Als laatste is een metalen oogje nodig waar straks de haakjes voor in de kerstboom doorheen kunnen. Deze oogjes zijn in veel hobbyzaken kant en klaar te koop en kan je op maat afknippen met een tangetje. Doordat de klei zacht is duw je het oogje er gemakkelijk in.
Vervolgens is het tijd de staf in de oven te plaatsen. Bedek de bakplaat met aluminiumfolie zodat de klei niet aan de bakplaat vast komt te zitten. Het metalen oogje kan gewoon mee de oven in. Ben je van plan je werk te versieren met iets anders als metaal of glas? Plak dit er dan later op met lijm, want de meeste materialen kunnen niet tegen de hitte. Ieder werk moet een half uur de oven in op 110 graden. Het maakt hierbij niet uit hoeveel je op de bakplaat hebt. Lijkt je werk na het afkoelen nog niet helemaal hard? Dan kan het gerust nog een keer de oven in. Hierbij geldt de regel: langer mag, heter niet. Een werk dus twee keer bakken is niet erg, maar zet de oven beslist niet heter!
Eventjes kijken waar die kersthaakjes ook alweer lagen op zolder, daarna kan de staf van Sly Cooper de (nep) kerstboom in!
Omdat stiekem kleien gewoon hartstikke leuk is ben ik nog even los gegaan op mijn andere kleuren klei. Mijn idee: Inky het Pac-Man spookje met een kerstmutsje op!
Na een blauw bolletje gevormd te hebben moet je het een beetje plat drukken voor een ovale vorm. Daarna wou ik de onderkant ook wat platter hebben dus heb ik het voorzichtig tegen het werkblad aangetikt.
Met één van de spatels, maar dit kan ook met een satéprikker, kan je de richels in de onderkant van het spookje duwen.
En met een beetje wit en zo weinig zwart dat ik het met een satéprikker op het werk het proberen te duwen (omdat ik te klein begonnen was), heb je al gauw oogjes op Inky.
En nu is ook Inky klaar om de kerst met ons te vieren vanuit de kerstboom!
Als laatste leek bij een groen met rode pokébal erg toepasselijk.
Maak twee bollen van de kleuren die je nodig hebt (in dit geval wit en groen) en snij ze doormidden. Met een klein reepje zwart kan je de band over de rand leggen en de knop aan de voorkant maken.
Met kleine stukjes rood en geel zijn de details makkelijk op de pokébal te plakken. Met het oogje in het werkje kan hij de oven in.
Handig voor hangende werkjes: een tandenstoker of satéprikker door de ringetjes steken en ze vervolgens in de oven laten hangen. Doordat de klei eerst een beetje zachter wordt door de warmte zullen ze anders plattere kanten krijgen. Het is bijna niet te zien maar het zou zonde zijn als jouw perfect ronde Pokébal een platte onderkant krijgt. Zorg ervoor dat je de overgebleven klei goed in huishoudfolie inpakt, op deze manier blijft het jaren goed!
De mogelijkheden van FIMO zijn eindeloos. Kijk gerust op internet rond, er zijn zó veel geeky/game ideeën die je zou kunnen maken voor aan kettingen, oorbellen, figurines of zoals in deze DIY: in de kerstboom!