Ik denk dat iedereen wel weet wat schaken is, veel mensen hebben ooit de spelregels geleerd en het spel nooit meer gespeeld en andere zijn erg fanatiek en schaken regelmatig.

In Battle vs. Chess draait het allemaal om het verslaan van de Koning (schaken dus). Er zijn natuurlijk honderden schaakspellen te vinden die je online op de pc of zelfs op verschillende consoles kan spelen. Deze spellen hebben allemaal hun eigen stijl van een normaal geblokt bord in vogel perspectief tot de meeste gekke creaties. Battle vs. Chess moet het dan ook echt van het grafische aspect en de battles hebben.

Mij leek het verstandig om eerst maar een normaal potje schaken op te starten. Ik selecteerde een random omgeving en streed met mijn witte leger het bord over. Zodra het spel begon ben ik eerst eens goed naar de stukken gaan kijken je kunt namelijk met je camera vrij over het bord bewegen. Het is leuk om even te kijken hoe je schaakstukken er van dichtbij uitzien. Het zijn leuke fantasy poppetjes in een soort gelijke stijl van bijvoorbeeld World of Warcraft. Strijders met grote wapens en een koningin met een grote decolleté. De omgevingen waar je speelt zijn een extraatje. Je kunt op een klassiek bord spelen of in de meest bijzondere omgevingen zoals tussen de natuur of midden op een afgebrand strijdveld. Deze omgevingen deden mij echter vrij weinig. De eerste keer dat je ze ziet denk je wauw wat mooi maar het gaat natuurlijk wel om het schaken.Je speelt bijna alle potjes tegen de computer, en die is goed afgesteld. Ik schaakte vroeger regelmatig maar zelfs bij niveau 2 moesten mijn hersens overuren draaien. Als je wat meer potjes speelt merk je echter hoe de computer in elkaar zit en dat hij vaak dezelfde bewegingen maakt waardoor je deze natuurlijk voor kunt zijn. Maar denk dus maar niet dat je snel even een potje wint want dat is nog knap lastig.

Spel typesWat erg verrassend is van Battle vs. Chess is de Battle mode. In de Battle mode speel je een normaal potje schaken maar zodra jij of je tegenstander een schaakstuk wil slaan wordt er door een battle beslist wie er op het vakje mag staan. Dit zijn helaas button-bash battles. Je moet dus op het juiste moment het juiste knopje op je controller indrukken. In mijn geval betekende dit dat ik altijd mijn vakje af moest staan want ik kreeg het gewoon niet voor elkaar om te winnen. Ze houden tijdens deze battles wel rekening met de krachten van je stukken. Zo zal een pion het moeilijker hebben met het verslaan van een paard.Ben je de lange schaak partijen helemaal zat dan kun je altijd even rustig een mini-game spelen. In de mini games moet je puzzels oplossen met je schaak stuk. Zo moet je in zo min mogelijk beurten alle schaak stukken van het bord vegen of je wordt getraind in het feit dat je maar één stuk kan slaan en jij moet dan kiezen welke het zou moeten zijn.Er zit dus genoeg variatie in de game om niet alleen aan het schaken te zijn maar het is en blijft een schaak game. De extra opties zijn leuk maar gaan snel vervelen, ze zijn vaak alleen leuk voor een keertje.

MultiplayerNadat ik mijn schaak technieken weer omhoog had geschroefd en uitgekeken was op alle mini-games dacht ik dat het tijd werd om mezelf de wijde wereld in te gooien en een potje multiplayer te spelen. Bij de multiplayer modus kun je een leuk potje schaken tegen iemand anders in plaats van tegen de computer. Dit pakte echter niet helemaal uit zoals ik had verwacht. Iedereen weet dat schaken lang kan duren en dat weet ik dus zat ik er helemaal klaar voor. Na al 15 minuten gespeeld te hebben en ik eindelijk een beetje een voorsprong op bouwde bedacht mijn tegen speler namelijk ineens om er maar mee te stoppen. Dit gebeurt natuurlijk vaker bij online multiplayers maar ik heb nog geen enkel potje af kunnen maken. Iedere keer haken ze af wat dus erg frustrerend werkt. En al snel ga je dan maar weer terug naar de offline modus omdat je weet dat de computer er altijd nog zal zijn en erg goed tegen zijn verlies kan.

ConclusieBattle vs. Chess is een leuke game als je van schaken houdt maar ik denk dat je toch sneller terug gaat naar het oude vertrouwde bord zonder poes-pas en bewegende schaakstukken. Als ik graag wil schaken weet ik dat ik de Xbox op kan starten, echter geef mij maar een mooi bord gewoon op de tafel hoe het ooit bedoeld was om schaak te spelen.

Schaken een mannen ding?Ik denk dat de makers van deze game zich gericht hebben op de man, ik vertelde al over de rondborstige koningin. Zodra zij de koning slaat en het spel afgelopen is gaan haar handen naar haar borsten om deze een paar keer omhoog te drukken. Ik weet niet hoor maar is er op de wereld een vrouw die haar overwinning viert door haar borsten op en neer te duwen?Algemene informatie.Ontwikkelaar: TopWare InteractiveUitgever: BigBen InteractivePlatform: Xbox 360, PlayStation3 , Wii, PSP, NDS, PCRating: 12+ (PEGI) Gameplay: 6/10 Fun: 5/10 Levensduur: 5/10 Graphics: 7/10 Originaliteit: 5/10 Totaalscore volgens reviewer: 5.6

About Dipje

Didi heeft haar eigen Game Mania winkel. Haar tweede naam is events en de derde Indie! Ze is dol op perstripjes en netwerken voor Female-Gamers en dat doet ze niet alleen graag bij haar in de buurt maar ook in de rest van Europa. Daarnaast is zij onze Indiegirl en spot zij de nieuwste games van ons kikkerlandje. Haar favoriete console is de NES, puur uit nostalgie. Maar alle soorten consoles en games worden gewaardeerd.

View all posts by Dipje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.